El Clot

El Clot es un barri que pertany al districte de Sant Martí (Barcelona). Es troba delimitat pels carrers Dos de Maig, Aragó, Meridiana, Navas de Tolosa, Mallorca, Espronceda i la Gran Via de les Corts Catalanes. En aquest barri es localitza el Consell Municipal del Districte, en el mateix edifici on va estar situat l'ajuntament de l'antic municipi de Sant Martí de Provençals. Abans del 2006, englobava l'àrea que es coneixia com a Camp de l'Arpa, per aquest motiu se li deia Clot-Camp de l'Arpa per identificar la unitat geogràfica, fet que encara es reivindica pels veïns d'aquest dos barris.

El clot es el casc urbà més antic de tot el barri de Sant Martí. Antigament van ser terres de conreu de la Barcelona medieval. Se li coneixia amb el topònim de Clotus Melis perquè en el seu territori s’hi van instal·lar ruscos d’abelles del quals s’obtenia mel de gran qualitat. D'aquest passat encara es conserven l'antiga masia de Can Miralletes al Camp de l'Arpa i la Sèquia Comtal, canal construït al segle X per al rec i l'abastiment d'aigua de tota la ciutat de Barcelona.

Al 1714 va passar de ser parròquia sufragània de Santa Maria del Mar a ser un municipi independent del pla de Barcelona. A mitjans del segle XIX ja s'havia consolidat com a nucli del poble. Es per això que a l'any 1877 es va construir la Casa de la Vila en aquest barri. A l'any 1897 va ser annexionat a Barcelona i es va convertir en un districte de la ciutat, juntament amb les viles de Gràcia, les Corts, Sants, Sant Gervasi i Sant Andreu.

Durant el segle XIX s'hi van instal•lar les primeres farineres, seguides per indústries tèxtils, adoberies, bòbiles, etc. Al final del segle XIX el barri s'havia convertit en un assentament industrial i obrer, que es va acabar de consolidar urbanísticament amb la instal•lació de fàbriques i habitatges. Aquest fet va comportar un augment molt important de població, la majoria procedent de la resta de Catalunya i Aragó. Un dels elements que ha contribuït a dibuixar la imatge d'aquest territori ha estat el pas del tren. L'any 1854 va començar a circular la línia en direcció a França, i uns quants anys després, el 1861, la de Saragossa, que circulava per l'actual Meridiana. El posterior soterrament o desaparició de les vies del tren, ja al nostre segle, però substituïdes per una via ràpida, la Meridiana, que es va inaugurar l'any 1964, va fer que el territori es fragmentés i perdés la seva identitat global.

En l'actualitat, el Clot ha perdut el seu caràcter industrial, bé sigui perquè les industries s'han desplaçat o perquè han desaparegut. Molts d'aquest antics llocs s'han recuperat per crear nous espais per la gent del barri, com és el cas del nostre local a la antiga Farinera del Clot.